Orgels
Hervormde Kerk Sommelsdijk

Tot 1775 was er in de kerk geen orgel aanwezig. In 1777 werd het nieuwe orgel in gebruik genomen. De bouw was mogelijk gemaakt door een legaat van Hobius de Krijger, dijkgraaf en rentmeester. Het legaat bedroeg fl 15.000,--, een vermogen in die tijd. Dit orgel, wat volgens overlevering een fraai orgel was, ging bij de brand in 1799 geheel verloren. Het tweede orgel wordt in 1819 gebouwd door Abraham Meere sr. Hij was gepatenteerd orgelbouwer woonachtig in Utrecht. Hij krijgt de opdracht een orgel te bouwen voor fl 5.600,--. In 1987 is het orgel gerestaureerd.

Website van deze kerk 

Het Meere-orgel op de orgelsite 

Lees meer...
 
St. Joriskerk Amersfoort

Foto: www.orgelsite.nlIn 1845 is door Naber een nieuw orgel gebouwd waarin delen van het oude instrument zijn verwerkt. Het is niet bekend door wie dit orgel was gebouwd, wel bekend is dat Cornelis Gerritz uit Utrecht in 1551 het bestaande instrument met een bovenwerk heeft vergroot. In 1636 is het door de Amersfoortse orgelmakers Galtus Germer en Germer Galtus van Hagerbeer (vader en zoon) gerestaureerd en uitgebreid.

Website van deze kerk

Het Naber-orgel op de orgelsite 

Lees meer...
 
Hervormde kerk Epe

Foto: Dick SandermanHet orgel werd gebouwd door Abraham Meere in 1809, als eenklaviers instrument met aangehangen pedaal. In 1901 voegde Proper een onderpositief toe, terwijl N.A. van Dam in 1928 de uitbreding met een zelfstandig pneumatisch pedaal realiseerde. In 1940 bouwde B. Pels & Zn. een nieuw orgel met electropneumatische kegelladen achter het oude front. Een deel van het aanwezige pijpwerk werd opnieuw gebruikt. De firma Gebr. Reil maakte in 1994 een nieuw orgel in Meere-stijl, waarbij de dispositie van het Hoofdwerk grotendeels werd hersteld naar de situati van 1809. Een Bovenwerk in Meere-trant werd toegevoegd, waarbij gebruik kon worden gemaakt van Meere-pijpwerk uit 1803, afkomstig van het voormalige Meere-orgel in de Grote kerk te Vianen. Ook het zelfstandig pedaal bevat nog enig pijpwerk van Meere, afkomstig uit Vianen.

 

Het Meere-orgel op de orgelsite

Lees meer...
 
Grote Kerk Dordrecht

Foto: www.orgelsite.nlIn 1671 kreeg de orgelbouwer Nicolaas van Hagen uit Antwerpen opdracht tot de bouw van een nieuw instrument. Geldgebrek en de oorlog tegen Frankrijk maakte dat het werk maar langzaam vorderde. In 1674 was het orgel nog maar voor de helft voltooid. Uiteindelijk werd het instrument voltooid in 1678 door de Dordtse orgelmaker Carl Jacobsz. Pellereyn. Het front werd bekroond met de familiewapens van de vier kerkmeesters; in het midden het wapen van Holland en de tekst 'Vigilate Deo confidentes' (Weest waakzaam, vertrouwend op God). Op het Positief werd het wapen van de stad Dordrecht geplaatst.

Na diverse ingrepen bouwde W.H. Kam uit Rotterdam in 1859 uiteindelijk een geheel nieuw orgel in de oude kassen. De orgelbouwer Witte bracht in 1867 wijzigingen aan in de dispositie. Zo werden o.a. de tertskoren uit de Mixtuur verwijderd en werd de Scherp op het Manuaal vervangen door een Gemshoorn 2'. In 1939 verzorgde G. van Leeuwen en Zonen een algehele herintonatie waarbij op het Bovenwerk een nieuwe Viola di Gamba 8' en op het Pedaal een nieuwe Violon 16' werden geplaatst.Bovendien werd een Barkerhefboom op het Manuaal aan- gebracht. In 1987 vond een herstel plaats van de mechanieken door Ernst Leeflang.

Website van deze kerk 

Het Kam-orgel op de orgelsite 

Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Resultaten 9 - 12 van 12