CD11 Nijkerk

De eerdere cd's uit deze serie zijn opgenomen in oude kerken met monumentale orgels. Deze keer viel de keus op een modern orgel, het Skrabl-orgel in De Fontein in Nijkerk.

Op de cd staan de psalmen 3, 35, 36, 45, 58, 60, 64, 73, 82, 83, 106, 127, 131 en 144, alle in de nieuwe berijming.

 

Peter Sneep schrijft in het voorwoord:

Als je in (met de kennis van nu) in de bijbelse tijden in de redactie van het Psalmboek had gezeten, zou je dan deze 150 liederen hebben uitgekozen? Dat vroeg ik me hardop af vlak voordat we op 9 mei 2015 deze cd gingen opnemen.

Want wat moet je met al die psalmen over nietsontziende vijanden, liegende volksgenoten, onrechtvaardige rechters, discriminatie, haat, godsverduistering? Psalmen zijn toch lofliederen? Of zijn ze meer?

In de pauze kreeg ik antwoord. Verschillende van de meezingers vertelden dat ze getroffen waren door het feit dat deze psalmen met een vooruitziende blik over onze tijd zingen. Juist de psalmen die we weinig in de mond nemen, lijken bijna één op één te gaan over de opmars van IS, over het recht om de koning / Koning te kwetsen, over het machtsmisbruik door hooggeplaatsten priesters en pastores, over de worsteling van mensen om God te vinden.

Dit is een kliekjes-cd. Toegegeven, het is deel 11 van een serie van 12. Maar ik mocht als laatste kiezen', zij het in welwillend overleg met Sietze de Vries, die deel 10 voor zijn rekening nam. Tot mijn genoegen bleef Psalm 45 voor mij over, mijn lievelingspsalm. Met sommige van de mij toebedeelde nummers had ik niets. Tijdens het voorbereiden ben ik van al deze weerbarstige psalmen gaan houden. Een daarvan, Psalm 83, draag ik op aan mijn collega Aaldert van Soest. Niet vanwege de inhoud van de psalm, maar om de mooie taal van de berijming van Willem Barnard, een dichter en theoloog van wie wij allebei houden. Barnard las de Bijbel met verbaasde ontvankelijkheid. De vier boeken die hij over de psalmen schreef, heb ik bij het voorbereiden van deze cd vaak geraadpleegd.

De eerdere cd's uit deze serie zijn opgenomen in oude kerken met monumentale orgels. Ik vond het leuk om voor deze cd naar een moderne kerk te gaan met een nieuw orgel. Daarom viel de keus op De Fontein in Nijkerk met zijn Skrabl-orgel.

Ik bedank Fontein-organist Henk van Asperen voor zijn gastvrijheid en beheerder Ina de Heer van De Fontein voor haar goede zorgen voorafgaand aan en tijdens de opnamedag. Ook de ongeveer tachtig aanwezigen tijdens de opnamemiddag dank ik. Jullie hebben prachtig gezongen. Dank ook aan Jannes Munneke, die de samenzang enthousiast dirigeerde. Verder dank ik Henk Kortes voor het maken van de powerpointpresentatie, zodat er tijdens de opname geen gedoe was met geritsel van programmaboekjes. 

Aan Vader, Zoon en heilige Geest de glorie, nu en altijd en in de eeuwen der eeuwen. Amen. 

 

PsalmenProject 11 Nijkerk
Prijs: 17,95 euro incl. verzendkosten